Afscheid van de Schaakmeesters :(

Op 22 juni deden we met 17 kinderen uit 3, 4 en 5 mee aan het NK in het Leidsche Rijncollege. Met 5 scholen in de categorie met meer dan 15 kinderen hebben we weer ons best gedaan. En, we werden vijfde! Misschien hadden we nog kunnen strijden om plek 3 maar door de afzeggingen van een aantal toppers uit groep 4 en 5 zat dat er dit keer niet in. We hadden met prima weer en fantastische hulp van veel ouders bij het maken van de 120 lunchpakketten en hulp achter de bar een mooie dag.
Volgend jaar op zaterdag 27 juni 2020 misschien toch weer een wildcard en veel ouderhulp ?? Er zijn al wat ouders die er voor willen gaan. Wordt vervolgd.

Op vrijdag 28 juni namen we afscheid van groep 3, 4 en 6. Alle kinderen kregen een herinnering mee en genoten van een raketje, opdat hun schaakniveau als een raket blijft stijgen. Namens de ouders kregen we via de voorzitter van de oudercommissie een dankwoord en een attentie, waarvoor dank!

Op vrijdag 5 juli deden we de herinnering en het raketje ook met de groepen 5, 7 en 8 en trakteerde Josette ons nogmaals namens school. Viermaal dank!

In 2000 kwam ik op de 2e Marnix werken in groep 8 en hebben we vanaf dat jaar alle jaren meegedaan aan het Utrechts kampioenschap. Meestal met een of twee teams uit groep 8, later ook 7.
Toen Pascal kwam, werd dat langzamerhand steeds meer en gaf hij een aantal jaren in zijn eentje de schaakintroductielessen bij juf Nineke in groep 5. De klas had dan eerst “Lang leve de koningin” gezien. Nog altijd een aardige schaakfilm voor beginners. In 2013 stopte ik met werken als leerkracht. Pascal en ik gingen nog actiever verder en zo kwam er ook ons eigen schaaktoernooi in november. Groep 4 en later 3 kwamen er ook nog bij. Ik kan terugkijken op vele jaren schaakplezier. Alle hoogtepunten hebben uitgebreid in de nieuwsbrieven gestaan. Dat ons eerste team dit jaar derde werd van Utrecht was zeker een fantastische uitsmijter.
Door de hulp van Jan Jaap vanaf vorig schooljaar en Ruden dit schooljaar konden we het schema voor de vrijdagen aardig bemannen. Zelf wil ik de weekenden meer vrij hebben nu ook mijn partner gestopt is met werken. Wij gaan ervan genieten en jullie met een nieuwe schaakaanpak ook, lijkt me. Alle kinderen, ouders en teamleden dank voor jullie enthousiasme!
Ik kom vast nog weer eens langs, goede vakantie allemaal. Groet, Paul

“Natuurlijk wil je graag wat doen op school, maar wat past bij jezelf en in je tijdschema ? Het verzoek om hulp bij het schaken in de nieuwsbrief van Paul trok mijn aandacht. Twee mooie jaren volgden waarin mijn zeil-instructeur-hart open ging. Zó leuk om met een geolied team het enthousiasme van de kinderen aan te wakkeren en ze stapje voor stapje wegwijs te maken in het spelletje. En…stiekem…ik heb nog heel veel bijgeleerd van Pascal. Groet, Jan Jaap”

“Erg leuk vond ik het om een jaar te helpen en alle schaakkinderen beter te leren kennen. We hebben het mooi kunnen rooien met z’n vieren dit jaar! Groet, Ruden”

“Mijn zoon Roland is nu 22 jaar. Toen hij 8 jaar was, deed hij mee aan het schoolschaaktoernooi van Utrecht en dat vond ik een unieke en fantastische gebeurtenis.
Toen 140 kinderen, dit jaar bijna 300 en de 2e Marnix met 5 teams! Al een aantal jaren is er ook een groep 3,4,5 toernooi….Ongelofelijk!
Vanaf dat eerste moment heb ik schaaktraining gegeven, eerst 3 jaar op basisschool “De Brug” en na de overgang van onze kinderen naar de 2e Marnixschool 11 jaar hier.
Mijn doel was om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het schoolschaaktoernooi, dat wil zeggen, dat ze goed genoeg konden spelen om mee te kunnen draaien. Kinderen die alles verliezen haken direct af. Wie meer wil, kan altijd naar een club gaan.
Meester Paul stimuleerde al het schaken in zijn klas en op school. Eerst was het 6 lessen voor het toernooi en dat werd ieder jaar meer. Meer lessen tot iedere week en meer en meer groepen tot en met de laatste jaren zelfs groep 3.

Ik kan me heel veel leuke momenten herinneren. Laat ik het bij deze ene houden. Een meisje uit groep 5 vroeg bij de introductieles, die was toen voor de hele groep: “Waarom moet ik leren schaken ?” “Ik ga het toch nooit doen !” Drie maanden later meldde ze zich toch voor de les en is ze doorgegaan tot het einde van groep 8.
Ger Hageman, een vriend van mij, heeft de ijzersterke toverspreuk CORA van MORA uitgevonden. Deze spreuk (alle schakers kennen hem) heeft ons geholpen bij het behalen van een redelijk basisniveau. De leuke kinderen, de goede sfeer, de betrokkenheid, de uitgesproken waarderingen,

IEDEREEN heeft dit succesverhaal mogelijk gemaakt.
Pascal