De luizenmoeder bestaat: luizen! En hoe je er vanaf komt…

De luizenmoeder….ze bestaat écht! Op de 2e Marnixschool lopen er zelfs zo’n 25 rond. In dit nieuwsbericht leggen twee van hen uit wat ze precies doen en waarom. Lees vooral verder, want ze delen ook hun stappenplan om weer van luizen af te komen. Handig!

Annemarie: “Iedere vrijdagmorgen na een schoolvakantie controleert een groepje moeders* alle 230 kinderhoofden op luizen en neten. Dit doen we omdat de beestjes zich snel kunnen verspreiden en echt heel vervelend zijn”. Mieke: “De jeuk is naar, maar het behandelen vond ik eigenlijk nog veel vervelender. Mijn dochter Lara en ik hadden allebei luizen…we hebben ook allebei lang en dik haar en moesten dus twee weken lang kammen. Pff, dit was eigenlijk niet te doen! Echt een crime.”

Wat doe je er tegen?
Je kunt eigenlijk vrij weinig doen om luizen te voorkomen, behalve je haar millimeteren. Omdat dat ietwat drastisch is voor de meesten van ons, kun je het beste regelmatig het haar van je kind controleren. Annemarie: “De luizenmoeders helpen daarbij dus een handje met die controles. Als zij luizen of neten vinden bij je kind, bellen of appen zij één van de ouders met het verzoek de luizen of neten aan te pakken.”

De leerkracht informeert alle ouders (zonder namen van de ‘slachtoffers’) per e-mail met het verzoek thuis extra te controleren. Annemarie: “In een klas waar luizen zijn gevonden, controleren we na twee weken opnieuw. Als we dan weer luizen of neten vinden (oude en nieuwe neten zijn moeilijk te onderscheiden), krijgt een ouder nogmaals bericht.”

In vier stappen van de luizen af
Mieke: “Bijna alle luizenmoeders zijn helaas ook ervaringsdeskundigen. Vind je een luis of een heleboel? Het RIVM geeft veel en uitgebreide informatie. Wij vatten dit graag samen met dit aanvals-stappenplan:

1. Ga naar de dichtstbijzijnde drogist en koop een luizenkam en (eventueel) luizenshampoo – of lotion.
  2. Koop daar dan meteen veel, heeeeel veel (goedkope) crèmespoeling (vooral bij lang en/of dik haar aan te raden)
  3. Kam iedere dag, 14 dagen lang! (check de uitkam uitleg)
  4. Informeer de leerkracht de eerstvolgende schooldag. Hij/zij informeert de ouders die op hun beurt weer extra kunnen controleren. Zo help je dus mee om verspreiding te voorkomen. En dat is wat wij graag willen!

Meer informatie
Wil je alles over het behandelen van hoofdluis weten van A tot Z? Check dan RIVM.nl/hoofdluis voor o.a. een instructievideo.