Ik wil het weten! Week van de Lentekriebels

De 2e Marnixschool doet elk jaar mee aan de Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs waarin we extra aandacht hebben voor lessen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Dit jaar is het thema ‘Ik wil het weten – heb je me alles al verteld?’ . Het is een breed thema dat aansluit op de nieuwsgierigheid van kinderen. Het gaat over informatie op het gebied van relaties en seksualiteit waar kinderen vragen over hebben. Kinderen willen alles weten en willen de zekerheid hebben dat wij hen ook alles hebben verteld wat zij moeten weten.

Relationele en seksuele vorming binnen het basisonderwijs gaat verder dan informatie geven over lichamelijke veranderingen en/of voortplanting. Het gaat ook over vriendschap, respect, liefde, weerbaarheid, relaties en omgangsregels.

Uit onderzoek blijkt overigens dat kinderen het liefst informatie over relaties en seksualiteit van hun ouders krijgen, school staat op de tweede plaats). Het is dus belangrijk om hier thuis ook aandacht aan te besteden! Kinderen hebben veel vragen maar ouders weten soms niet wat ze moeten vertellen en op welke manier. Op de website van de Week van de Lentekriebels zijn tips te vinden om thuis het gesprek aan te gaan.

Bij deelname aan de week, hoort een cadeau. Dit jaar is dat een wormenhotel! Elke school krijgt enkele emmers en een bakje wormen, en een handleiding om het hotel te beheren. Het groenteafval van school (of van leerlingen) hoeft niet meer in de GFT-bak, maar is het dagelijkse voedsel van de wormen, die leven in de emmers. Van al ons GFT-afval maken zij compost. Dit compost is weer te gebruiken, in de schooltuinen bijvoorbeeld. Het hotel is uit te breiden door emmers toe te voegen: meer afval, meer compost. Of we kunnen de voorraad wormen splitsen, zodat er meer hotels in school komen te staan. We zijn ervan verzekerd dat het hotel reukloos is en dus overal in school past… Leerlingen kunnen, na enige uitleg het wormenhotel zelf beheren. We zullen zien!