Nieuws van de Tussenschoolse Opvang

In samenwerking met de 2e Marnixschool verzorgt BSO Oog in Al het buitenspelen tijdens de TSO van maandag t/m vrijdag. Iedere groep heeft een vaste pedagogisch medewerk(st)er die de kinderen buiten begeleidt. Onderstaand kunt u lezen welke vaste pedagogisch medewerk(st)er het buitenspelen verzorgt van welke groep. De foto en naam van de TSO medewerk(st)er vindt u ook op het bord bij de ingang van de klas van uw kind.

NB Het kan voorkomen dat we met vervanging te maken krijgen in verband met vakantie of ziekte van een TSO medewerk(st)er. In dat geval doen we ons best om vervanging vanuit ons team in te zetten, die voor de (meeste) kinderen bekende gezichten zijn.

Hoe begeleiden we het buitenspel?
Onze TSO medewerkers staan met z’n drieën op het schoolplein. Zij doen actief mee met de kinderen in allerlei spelletjes of initiëren of begeleiden het spel (bijv. als scheidsrechter). Het komt ook voor dat een kind zijn verhaal kwijt wil aan één van ons of gewoon even wil kletsen.

Hoe ziet het buitenspeel – half uurtje er eigenlijk uit?
Kleuters: De vaste TSO medewerk(st)er komt de klas in en neemt alle kleuters mee naar buiten. De drie kleutergroepen gaan per klas naar buiten. Er zijn diverse buiten speelmaterialen voor de kinderen klaargelegd. De TSO medewerk(st)er speelt mee met de kinderen en houdt ook in de gaten of alles goed verloopt. Zo wordt er veel gevoetbald, touwtje gesprongen en tikkertje gespeeld. Samen met de kinderen zorgen we ervoor dat alles weer netjes wordt opgeruimd. We gaan rustig per klas weer naar
binnen en zetten alvast met de kinderen het eten klaar totdat de leerkracht terug is in de klas. Wij zorgen dan voor een overdracht richting de leerkracht hoe het buiten spelen is gegaan.

Middenbouw: De groepen 3,4 en 5 komen zelfstandig naar buiten. De TSO medewerk(st)ers staan dan al op het schoolplein. Wanneer alle kinderen aanwezig zijn, wordt er door één van de TSO medewerk(st)er een activiteit aangeboden. Dit wordt meestal gedaan naast de ruimte van de tafeltennistafel. Soms doen er slechts enkele kinderen mee, andere keren een grote groep. Verder spelen de kinderen veelal hun eigen spel, dat zij bijvoorbeeld al speelden in hun kleine pauze. Er wordt veel gevoetbald, zombiebal gedaan en met de paardentouw gespeeld. Wanneer de bel gaat, gaan alle kinderen per klas op een aparte plek staan. Groep 5 gaat als eerste naar binnen en wordt dan gevolgd door groep 4 en als laatste groep 3. Wanneer de TSO medewerk(st)ers samen met de klas naar binnen gaan, staat de leerkracht ze al op te wachten bij de klas. Wij zorgen dan nog even voor een goede overdracht.

Bovenbouw: De groepen 6,7 en 8 komen ook zelfstandig naar buiten. De TSO medewerk(st)ers zijn dan al op het schoolplein om de kinderen op te vangen. Veel van deze kinderen voetballen graag. Zo heeft elke groep een vaste voetbaldag. Er staat ook een Champions League op het programma voor op de donderdag en vrijdag. Hier konden alle kinderen van de groepen 6,7 en 8 zich voor opgeven. Ze hebben in kleine teams tegen elkaar gevoetbald. En zal uiteindelijk één team de winnaar zijn. Veel kinderen vinden het ook lekker om te chillen en te kletsen met elkaar. Er zijn ook meiden die graag met paardentouwen spelen. Er wordt ook regelmatig gespeeld bij de tafeltennistafel om ‘rond de tafel’ te
spelen met een tennisbal. Als de bel gaat, lopen de TSO medewerk(st)ers met de groepen mee naar boven. Wanneer de leerkracht terug is in de klas, verzorgen we een korte overdracht .