Turn! op het Nederlands Film Festival

Misschien zijn jullie dit weekend naar de Cereolfabriek  geweest voor een van de kinderfilms bij Het Wilde Westen tijdens het Nederlands Film Festival. Op het festival draait nog een prachtige docu-film, gemaakt door Esther Pardijs, moeder van Misha (groep 7) en Roman (VO). Wat als je kind een sporttalent blijkt en al jong in een wereld vol verwachtingen, spanningen, teleurstellingen en offers terechtkomt – net als jijzelf? Turn! is een persoonlijke documentaire over een complexe opvoedparadox.

‘Ik ben niet zo’n type als die schreeuwende voetbalouders langs de lijn’, denkt regisseur Esther Pardijs als haar zoontje van 9 wordt toegelaten tot de KNGU turnselectie. Maar eenmaal op de tribune bij de Nederlands Kampioenschappen voelt zij net als de anderen competitiedrang, trots, jaloezie en afgunst. ‘Als een ander kind valt, eindigt mijn kind hoger’, zo denkt ze. Uit verbazing over zichzelf besluit Pardijs haar zoon Roman en andere ouders en hun kinderen met de camera te volgen. TURN! toont het meedogenloze regime waaraan topsportkinderen zich moeten onderwerpen en de worstelingen en dilemma’s van hun ouders.

Vader Oscar is zeer ambitieus. Hij vindt het chauffeuren van zijn zoontje Wytze van en naar de turnhal niet genoeg. Het is toch zeker de taak als vader om het maximale uit je zoon te halen? Als je zoveel tijd en energie investeert is het toch niet gek dat je als ouder iets terug verwacht qua prestaties? Oscar worstelt met de vraag of hij de trainer van zijn getalenteerde zoon wel kan vertrouwen. Krijgt Wytze wel de aandacht die hij verdient?

‘Als een kind vroeg zijn talent ontdekt, geeft dat mogelijkheden, zelfvertrouwen en geluk’, denkt moeder-regisseur Esther. Maar als haar zoon Roman door de trainer wordt afgeraden om naar verjaardagsfeestjes te gaan omdat hij moet trainen begint ze te twijfelen. Moet je een kind een sociaal leven ontzeggen? Ze realiseert zich dat ze een keus moet maken. Hoe verder je gaat, des te moeilijker het is om te stoppen. Op dit niveau kun je eigenlijk maar één keer stoppen.

Moeder Femke en vader Erik houden het welbevinden van hun zoon Jannik nauwlettend in de gaten. Maar als Jannik huilend aangeeft niet te willen trainen, worden hij en zijn vader toch door de trainer overgehaald om te gaan turnen.

De primaire taak van een trainer is prestaties afleveren. Trainers hebben vaak geen pedagogische achtergrond, terwijl ze wel grote invloed hebben op de ontwikkeling van minderjarige kinderen. De trainers worden ook niet opgeleid om met dilemma’s van ouders om te gaan. En ouders kunnen het de trainer erg lastig maken met de aandacht die ze opeisen voor hun toppertjes. Behalve de 10-minuten gesprekken is er in de praktijk nauwelijks contact tussen ouders en trainers. En tijdens zo’n gesprek ga je als ouder niet moeilijk doen, want dat heeft misschien effect op hoe je kind tijdens de training wordt behandeld.

Over de lastige dubbelrol van regisseur en moeder zijn in de film, zegt Pardijs: ‘Als mijn zoon er even doorheen zat en ik filmde hem, voelde ik me een slechte moeder. Als ik hem niet filmde, maar troostte, voelde ik me een slechte regisseur. Ik moet eerlijk toegeven dat de regisseur in mij het vaker won. Ben ik dan toch zo’n ouder die over de rug van haar kind iets wil bereiken?’

In het indringende en openhartige filmportret legt de filmmaakster de keuzes bloot die zij en andere topsportouders moeten maken. De film roept vragen op over opvoeding en de maatschappij waarin we leven. Kun je weten wat goed is voor je kind, op korte en lange en termijn? Wat verwachten we eigenlijk van onze kinderen?

Turn! is genomineerd voor een Gouden Kalf! De première was uitverkocht, maar voor 2 en 3 oktober zijn nog kaarten verkrijgbaar:  https://www.filmfestival.nl/films/turn/
Op 7 oktober is de documentaire om 21.00 uur op TV te zien bij het programma 2Doc van KRO-NCRV, met daarna een gesprek met Esther bij VPRO-Doctalks.